2012. január 24., kedd

Tarte au Citron

Hát ez bizony egy citromos pite. A recept ebből a könyvből van, amit Karácsonyra kaptam. Már több receptet kipróbáltam belőle, és mind isteni lett.



Figyelem! Ez a pite macerás! De nagyon megéri..

A tésztához

175 g liszt
100g hideg vaj, kis kockákra vágva
25 g porcukor
1 nagy tojássárga
1 Tk jéghideg víz

A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, majd hozzáadjuk a vajat. Vagy egy késes aprítógépbe rakjuk (mondjuk ilyenbe gondolok) és pulzálva keverjük, hogy zsemlemorzsa-szerű állagot kapjunk, vagy kézzel összemorzsoljuk. De vigyázzunk, mert nagyon fontos, hogy a vaj ne melegedjen meg, ezért dolgozzunk gyorsan. 

Hozzáadjuk a tojássárgát és a jéghideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Kiborítjuk a gyúródeszkára és kis gömböt formálunk belőle. Ha melegnek érződik a tészta, 15 percre rakjuk a hűtőbe. 

Egy 23cm-es piteforma aljára sütőpapírt vágunk. A tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy majd túllógjon a forma peremén.Belerakjuk a piteformába, és óvatosan belenyomkodjuk. Az alján villával kicsit meg kell szurkálni Fóliával lazán letakarjuk, és mehet 30 percre a hűtőbe. 

A sütőt 200°C-ra melegítjük, majd a pihentetett tésztára sütőpapírt rakunk és babot szórunk rá, tehát vakon sütjük 12-15 percig, amíg a tészta összeáll. Ekkor kivesszük a sütőből, kivesszük a babot és a sütőpapírt a formából, és egy éles késsel levágjuk a túllógó részeket a forma szélén. További 10-12 percig sütjük (a 8. perctől érdemes figyelni, nehogy megégjen) amíg aranyszínű nem lesz.

Teljesen kihűtjük. 

A töltelék

5 nagy tojás
125ml tejszín
225g cukor
4 citrom lereszelt héja és leve (150 ml citromlé kell) 

A sütőt 160°C-ra állítjuk.

A tojásokat kézzel felverjük majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót (tejszín, cukor, citromhéj+lé). A kihűlt piteformába öntjük. Érdemes félig megtölteni, majd berakni a sütőbe és ott befejezni a töltelék öntését,   mert koppra be fogja telíteni a formát (mivel a töltelék a tészta tetejéig ér, az nem fog megégni a további sütés miatt.) 30-35 percig sütjük, amíg a töltelék összeáll, és csak egy kicsit mozog a közepén. Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk, akár porcukorral meghintve. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése