2012. január 10., kedd

2/52 Teramói lasagna

Mautner Zsófi új könyvében, a Slambuctól bambuszig-ban van ez a recept. Amikor Karácsony este átlapoztam, azonnal tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom! Nem gyors, viszont lassú és macerás, de nagyon finom lett, tuti kerül még újra az asztalra. A könyv béli arányokon változtattam, hogy igazodjanak a hűtőben található alkatrészekhez és ahhoz, hogy csak ketten voltunk rá. 


Teramói lasagna (3 főre)

1 padlizsán

1 paradicsomkonzerv
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
kakukkfű, rozmaring és bazsalikom ágak

6dkg reszelt parmezán
1 mozzarella golyó
5 dkg vaj

1 dl tej
1 tojás

Palacsinta
2 tojás
2,5 dl tej

annyi liszt, hogy kicsit sűrű palacsintatészta legyen+buborékos víz

Először elkészítettem a palacsintatésztát, hogy legyen ideje állni. Majd megsütöttem őket. 

A paradicsomszószhoz a hagymát és fokhagymát megpároltam, belement a paradicsomkonzerv, a fűszerek összekötve meg a kettőbe vágott répa. Ezt kb. 20 percig forraltam, hogy kicsit besűrűsödjön. Miután kevésbé volt leve, kivettem a répát és a fűszereket. 

A padlizsánt 1cm-es darabokra vágva bekentem olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 15 percig sütöttem. 

Ezután jött a rétegezés. Egy mélyebb tál aljába (amit ki kellett volna vajazni előtte) raktam 2 ek paradicsomszószt majd kibéleltem pár palacsintával. Erre jött a maradék szósz fele, rá a padlizsánkarikák fele. 

Erre került a reszelt parmezán fele és egy fél mozzarella golyó kis darabokban. Ezután összekevertem a tojást és az 1 dl tejet, és a felét ráöntöttem a padlizsánokra. Majd újabb palacsintával rétegeztem, rá a maradék paradicsomszósz nagy része, maradék padlizsán, parmezán nagy része, a mozzarella másik fele és a tejes lötyi. A tetejére került még 2 palacsinta és egy kis paradicsomszósz és parmezán. 

190 fokos sütőben 35 percig sült, és isteni volt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése