2012. január 24., kedd

3/52 Paradicsomos padlizsán

Isztambulból hazatérve rögtön ki kellett próbálni az újonnan beszerzett szakácskönyvet. Az utolsó vacsoránkon egy fantasztikus paradicsomos padlizsános mezét ettünk, és szerencsénkre a könyvben szerepelt a recept, úgyhogy muszáj volt reprodukálni!


Paradicsomos padlizsán (meze)

2 személyre

1 padlizsán
1 citrom leve
4 paradicsom
2 fokhagyma gerezd
1 tk fehérborecet
olívaolaj
1 lapos tk cukor

Először is meghámozzuk a padlizsán. 3 hengerbe vágjuk, majd a hengereket 4 vagy 8 gerezdbe (attól függően, mekkora volt a padlizsán. Kb 6 cm hosszú, 1,5 cm széles darabok az ideálisak.) Egy kis tálba rakjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és beleöntjük a vízbe a citrom levét. 

A fokhagymát apróra vágjuk és beáztatjuk az 1 tk fehérborecetbe. 

A paradicsomokat hámozzuk meg és kockázzuk fel. Kis olívaolajon kezdjük kevergetni. Ha nem volt túl leves a paradicsom, kis paradicsomlevet/vizet adjuk hozzá. Amikor kezd rotyogni, adjuk hozzá a padlizsánt és keverjük össze. Kis tűzön rotyogtassuk, és néha keverjük meg. Kb 10 perc után adjuk hozzá a fokhagymás ecetet. További 10 percig főzzük, vagy ameddig teljesen megpuhul a padlizsán és besűrűsödik a paradicsomszósz. 

Hidegen tálaljuk petrezselyemmel megszórva. 

Nagyon finom!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése