Ez a recept a legújabb szakácskönyvemből való. A River Cottage-os pasi új könyve ami csakis zöldségekre koncentrál - River Cottage: Veg Every Day. Hugh Fearnley-Whittingstallt még a Kapa, kasza, fakanálban láttam először a Spektrumon sok-sok éve és szerelem volt első epizódra. Már egy ideje kerestem egy jó vega szakácskönyvet, végül urban:eve ajánlója győzött meg - és az amazon féláron kínálta ingyenes postázással, szóval minden egybevágott. Nagyon szupernek tűnik egyébként, be is jelöltem jó pár receptet..
Amikor elolvastam ezt, azonnal tudtam, hogy el kell készítenem - és a tökéletes tészta ott lapult a szekrényben, Klaudia hozta nekem még nyáron Horvátországból, és valami különleges kajára akartam felhasználni - így is lett:)
Az eredeti recept fokhagyma helyett hagymát használ, de nem volt itthon, illetve a cukkinis és spenótos változat külön variációként van ajánlva, de szintén nem volt itthon elég cukkini, ezért kiegészítettem spenóttal (fagyasztott, az ami csak össze van vagdosva és kis korongokban lefagyasztva, nem a pürésített változattal.) Az eredeti receptben csak 100 g tésztát használt.
300 ml tej
1 babérlevél
4+2 gerezd fokhagyma
egész bors
200 g tészta - penne, fussili, vagy hasonló hosszúkás fajta
1 cukkini
200 g spenót
50 g vaj
50 g liszt
75g reszelt sajt
szerecsendió
3 tojás
+1 tojásfehérje
só, bors
Először a tejet a babérlevéllel, 4 összetört fokhagymával és pár szem egész borssal felforraljuk, majd lezárjuk, és hagyjuk, hogy kihűljön.
A tésztát sós vízben megfőzzük. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
A cukkinit lereszeljük, és olajon lassú tűzön kevergetjük. Belereszeljük a maradék 2 fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Addig kevergetjük amíg meg nem puhul. Én ezután dobtam bele 6 kis spenótkorongot, és addig kevertem amíg felolvadt és egy szép zöld massza lett az egész.
A tejet újra felforraljuk, majd leszűrjük (ami benne ázott azt kidobjuk). Az 50 g vajból, 50 g lisztből és a tejből besamelt főzünk. (Egy nagyobb edényben, mert a végén ebben fogunk mindent összekeverni.) Jó sűrű lesz. Levesszük a tűzről és belekeverjük a sajtot, a szerecsendiót és a spenótos masszát.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat belekeverjük a besameles szószba, a fehérjéket (3+1) keményre verjük. A zöld masszába mehet a megfőtt tészta, majd óvatosan a felvert fehérjét is beleforgatjuk.
Egy kb. másfél literes tűzálló edényt kivajazunk, és beleöntjük a keveréket. 190°C-on 25-30 percig sütjük.
Nem bántam meg, hogy fokhagymát használtam, nagyon jól illett a cukkinihez és a spenóthoz. A szerecsendióval nem kell spórolni! A hátránya ennek a receptnek, hogy bármennyire is próbálkozunk, elég sok mosogatnivaló marad utána.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése