Van egy jól bevált receptem, itt ni, Paris Brest, másfél éve csináltam először, és finom lett. Nagyon.
Persze Zizi mama szokott ilyet csinálni, csak ott mini képviselőfánknak hívjuk, de mindig olyan félelmetes volt...sosem volt bátorságom egyedül nekivágni, aztán egyszer csak lett. És láss csodát, jól sikerült! Gondoltam, nem is olyan nagy ördöngősség ez. Aztán megpróbáltam itt Angliában, a régi sütőben. Ami elektromos volt ugyan, de több hő ment ki belőle, mint amennyi bent maradt... Kétszer készítettem el, először a teteje már égett az alja meg tök nyers volt, másodszor egy fokkal jobb lett, így bekerült a 'nyomorék, de ehető' kategóriába. Aztán hazalátogatás alkalmával csináltunk Gabival, és megint szuperül sikerült. Aztán ő megpróbálta otthon, és megint nem ment....pedig a sütő ott bizony jó...a recept meg ugyanaz...akkor meg mi történt?? Fene se érti ezt....
Egy pár hete beruháztunk egy új sütőre, ami nem csak gyönyörű, de sütni is tud.
gyönyörű, nem igaz? |
Múlt szerdán csajos este volt kitűzve, és gondoltam a töltött csirkecomb mellé ez majd pont passzolni fog - biztos nem ettek még ilyet. És tényleg nem!!
Úgyhogy -kissé félve- elkezdtem kimérni egy kis lábasba 1,75 dl vizet. Beleszeleteltem 5 dkg vajat és addig melegítettem amíg a vaj felolvadt.
Amíg a vaj olvadozott, átszitáltam 9 dkg lisztet amit a lángról levett lábasba borítottam és fakanállal összekevertem, majd kis lángon addig kutyultam amíg szépen elvált az edény falától. Megvártam, amíg kihűl, majd kézi habverővel lazítottam és mehetett bele egyenként a 3 tojás.
A lyukacsos tálcámra (Anyunak van ilyen, de teljesen beleszerettem, a sült krumpli ropogósabb, pogácsa-keksz szebben sült...) sütőpapír terítettem és kis gömböcöket nyomtam egy kilyukasztott uzsonnás zacskóból.
Meg kell mondjam, elég jól néztek ki. 200°-os sütőben sütöttem 30 percig (30 perc után kinyitottam és bevizsgáltam az alját, biztos ami biztos) majd hagytam teljesen kihűlni. Íme...
Ezután krémet főztem 3 tojássárgájából, 6 dkg cukorral, 2 ek liszttel, 1 mk vaníliabogyóval, 1 ek whiskeyvel - ezeket összekevertem majd a forrásban lévő 2,5 dl tejbe öntöttem, gyorsan besűrűsödött. Miután kihűlt 236 ml (fél pint..) felvert tejszínnel összekevertem, a tésztát kettévágtam, bele a krém, eper, még krém, és a tetejére porcukor. Isteni lett.
És most ott vagyok, hogy fogalmam sincs, Gabinak miért nem sikerült - de talán az ég is úgy akarja, hogy én süssek ilyet neki...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése